Chleb gryczany 1/2 kg kaszy gryczanej 25 dag ryżu 7 łyżek oleju z pestek winogron łyżeczka soli 5 dag drożdży 2 szklanki ciepłej wody Rozpuszczamy drożdże w 1 szklance wody i odstawiamy na 1h. W tym czasie mielimy 1/2 kg kaszy oraz 25 dag ryżu na mąkę. Przesiewamy przez sito do miski, a następnie to tak powstałej mąki dodajemy drożdże oraz [...]
Oczywiście, że przeczytałam:-) Toż to lektura obowiązkowa jest. Co do chleba, to dzisiaj kupiłam podobno prawdziwy chleb zytni w zaufanym sklepie. Skład jest taki: -mąka żytnia 720 - mąka pszenna 750 -drożdże, -tłuszcz piekarniczy, - kwas chlebowy. Na razie, jeśli mogę, będę jeść taki:-) Jutro postaram się przygotowac ten zakwas. Znajde zaraz [...]
[...] 3/4 wysokości, jest trochę siłowania ale te szczeliny smaruję olejem kokosowym i piekę przez 30min w ok 200C, jak zaczynają się rozwarstwiać wtedy opruszam solą. Przepis na chleb/bułki z razowej orkiszowej: 500g mąki (ofc orkisz, typ 2000) 20g miodu, 20g drożdży, sól 260ml wody Do całości wody (w "letniej" temp) wrzucam drożdże oraz miód, [...]
Dobra to teraz ja, jako, ze wiadomo jak to jest z chlebem "zytnim razowym" znalazlem w piekarni gdzie pracuje moja mama chleb o takim skladzie. Maka razow, maka zytnia, woda, slonecznik 30%, drozdze, sol. Pewnie te drozdze nie dobre, ale ogolnie nadaje sie?
ze względu na drożdże? ja w sumie mogę chleb piec sama, tylko na razie jeszcze mi nie wychodzi najlepszy ;) ale zwykle też ma drożdże - lepiej na zakwasie? wrzucam dzisiejszą miskę - dużo chleba, bo nie udało mi się ugotować nic wczoraj i dopiero wieczorem będę miała sensowny ciepły posiłek... [...]
[...] maja podobny skład) A co bedzie to napisze. Po pierwsze Dieta: Zmniejszyć wydzielinę gruczołów łojowych - to z niej tworzy się trądzik. Pomogą w tym witaminy B2 i B6 - chleb razowy i grube kasze, wątróbka i inne podroby, chude mięso, jajka, mleko, płatki owsiane. Potrzebna jest też witamina A - masło, ryby, żółtka jaj, pełne mleko i [...]
Dieta. Co do diety to aktualnie miałam dość ryb i jadłam więcej nabiału, bo miałam ochotę. Ale wybieram nabiał z okolicznych OSM, krótko ważny, a nie pół roku. Chleb mam ze sklepu, ale bez żadnego cukru, syropu, słodzika, ale są drożdże mimo, że na zakwasie. Tłumaczę się chyba sama przed sobą:D Napoje: woda 3 l. pokrzywa x 3, kawa x 2 Suple: wit [...]
A kto powiedział, że żytni musi być na zakwasie? I skąd przekonanie, że to to samo co chleb biały? Po 1- drożdże też mają swoje dobre właściwości. Po 2- żytni może być zarówno na zakwasie jak i na drożdżach- ten składowo wygląda wg mnie przyzwoicie, bo nawet zaczyn na chleb musiał być zrobiony z mąki żytniej (niektóre piekarnie robią zaczyn na [...]
[...] dla osób z alergią na pszenicę, kukurydzę i inne zboża, a także na rośliny strączkowe, mleko, jaja, orzechy i drożdże. Do wyrobów tego typu można zaliczyć różnego rodzaju chleby, bułeczki, wafle, precelki, naleśniki, makarony, tortille, puddingi czy imitacje majonezu i masła z orzeszków ziemnych. Skrobia otrzymywana z nasion szarłatu ze [...]
[...] na oleju kokosowym. Wiem, miska trochę się rozjechała w ostatnim posiłku. Ale miałam trochę zalatane popołudnie i nie miałam kiedy zjeść. Pytania: - Czy mogę jeść kupny chleb? Np. ten co teraz jem ma taki skład: mąka żytnia, woda, nasiona słonecznika, mąka pszenna, ziarna żyta, mąka żytnia razowa, siemię lniane, drożdże, sól. Nie widzę tu [...]
Badania badaniami.... Pytanie pierwsze czy była brana pod uwage grupa krwi ? Pytanie drugie jaki to był chleb, przecież to ma kolosalne znaczenie, pewnie to nie był ani chleb ezechiela ani chleb esseński które mają neutralny wpływ na organizm wszystkich. Chleb żytni jest niewskazany zupełnie dla osób z grupą B natomiast pszenny jest praktycznie [...]
[...] i wejscie na schody to byla meczarnia wiec sobie odpuscilam. miska: warzywa: szparagi, cukinia, papryka, rzodkiewka suple: luzetam, zma na noc, chrom, probiotyk, espumisan chleb własnej produkcji: maka pszenna, otreby, ziarna słonecznika, dyni, siemienia, sezamu, odrobina cukru, drozdze, sol zakwasowy mi sie skończył a jajek juz nie mialam- [...]
Aaa, no i mam taką listę produktów podejrzanych o niezbyt dobry wpływ na moją sylwetkę, na razie sobie przypominam chleb - nawet najlepszy na świecie i orzeszki ziemne (a więc i moje masło). Nie wiem, co w nich może być. Wtedy (3 lata temu?) na LC zjechałam najniżej w życiu, byłam poniżej 60 kg. Ale niestety, byłam trochę "szara" (twarz) [...]
[...] się jeść produkty jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone, to jak z jogurtami, czy mlekiem, radizmy mleko od krowy, bo ma więcej wartości. Chleb na zakwasie jest chlebem na tzw."dzikich drożdżach" które de facto są bakteriami kwasu mlekowego, które "hodujemy", natomiast dodając drożdże dodajemy już "produkt przetworzony". Z punktu [...]
ja mam przepis na chleb monignac! Do ciasta chlebowego:1/2 kg mąki (żytniej razowej lub pszennej razowej, można je też wymieszać), sól, 2 łyżki oleju (ja daję olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek), 10 dgk świeżych drożdży, mleko oraz mąka do zaczynu (także razowa). Trzeba wpierw zrobić zaczyn z drożdży, mąki i mleka (można dodać łyżeczkę [...]
Wymiary i zdjęcie dodam - na razie nie mam możliwości. Chleb "shulstad" właściwie to był inny ale wartości makr były zbliżone, kuskus jem bardzo żadko. Skład chleba Just Fit: Składniki: woda, ziarno żyta 30%, mąka żytnia (w tym mąka żytnia razowa 19%), siemię lniane 3,4%, drożdże, ocet, ekstrakt słodowy ciemny, błonnik ziemniaczany, regulator [...]
Nie wiem czy jest sens dalszej dyskusji na temat chleba. Odnosze wrazenie, ze teorie tutaj sa jakby troche inne i mijaja sie po drodze skutecznie. My tutaj fani jestesmy Montiganca i zadne inne "prawdy" nie moga miec miejsca . "Chleb wyrabiany z rafinowanej maki jest kompletnie pozbawiony wszystkich skladnikow potrzebnych do [...]